Veilig en betrouwbaar Crypto verhandelen

Tips
&
Tricks

Wat u moet weten over Cryptocurrencies

Cryptocurrencies hebben in de afgelopen jaren een nieuwe manier van betalen geïntroduceerd. De vraag is natuurlijk, wat zijn cryptocurrencies nu eigenlijk? Welke voor- en nadelen hebben ze? En hoe werken cryptocurrencies? Hieronder op deze pagina hebben wij voor u deze vragen samengevat

Bitcoin, Ethereum, Altcoins, Tokens, Stablecoins, wat zijn ze ?

Cryptocurrencies kunnen gezien worden als digitale tegoeden. Deze tegoeden worden beheerd met cryptografische algoritmes op de Blockchain, een cryptocurrency heeft dus geen fysieke vorm zoals bijvoorbeeld munten. Cryptocurrencies zijn versleuteld met een code, waarmee u kunt aantonen dat u eigenaar bent. Er zijn momenteel veel verschillende Cryptocurrencies op de markt te vinden, de bekendste zijn Bitcoin en Ethereum. Er bestaan ook Stablecoins, dit zijn cryptocurrencies waarvan de waarde is gekoppeld aan een valuta zoals bijvoorbeeld de dollar. Voorbeelden van Stablecoins zijn bijvoorbeeld USDollar Tether en Binance USDollar.

Een cryptocurrency is een digitale weergave van een waarde, die niet door de centrale banken wordt uitgegeven. Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd en kunnen niet worden gereguleerd door banken of overheden. Cryptocurrencies zijn niet wettelijk gekoppeld aan een valuta en hebben geen juridische status. Het is de afgelopen jaren al bewezen dat Cryptocurrencies goed van pas kunnen komen om te gebruiken als ruilmiddel. U kunt Cryptocurrencies elektronisch overdragen, opslaan of verhandelen.

Een stablecoin is een cryptocurrency waarvan de waarde is gekoppeld aan een valuta zoals bijvoorbeeld de dollar. De bedoeling van stablecoins is om de waarde ervan te stabiliseren. De cryptomarkt kan volatiel zijn en grote prijsschommelingen zijn niet ongewoon.

Altcoins zijn ook cryptocurrencies, deze worden Altcoins genoemd omdat ze een alternatief bieden voor de populaire cryptocurrencies zoals bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum.

Er bestaan ook Tokens, dit zijn cryptocurrencies die gebouwd zijn op een bepaalde blockchain zoals bijvoorbeeld Etherum.

Om uw cryptocurrencies te beheren heeft u natuurlijk een Wallet (portemonnee) nodig. Dit is een soort bankrekening, maar dan voor cryptocurencies. U kunt vaak zelf op uw desktop of mobiel een wallet installeren zodat u uw eigen Cryptocurrencies in beheer heeft. Maar het is ook mogelijk om op een online Crypto Exchange uw Cryptocurrencies op te slaan.

De voor- en nadelen van Cryptocurrencies

Cryptocurrencies hebben voor en nadelen. Het grootste voordeel van Cryptocurrencies is dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Dit komt omdat cryptocurrencies gedecentraliseerd zijn, en u dus zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank of overheid, toegang kunt krijgen tot de crypto’s. Het nadeel van cryptocurrencies als betaalmiddel, is dat de cryptomarkt erg volatiel is. Er kunnen grote prijsschommelingen voorkomen waarmee de waarde van Cryptocurrency erg hard kan stijgen of dalen. Stablecoins daarentegen hebben weinig tot geen prijsschommelingen, deze kunnen wel goed gebruikt worden als betaalmiddel. Door de anonimiteit en makkelijke toegankelijkheid van Cryptocurrencies kunnen deze erg makkelijk illegaal gebruikt worden. De aanbieders van Cryptocurrencies worden dan ook steeds vaker gereguleerd door overheden, hiermee willen de overheden witwassen en belastingontduiking tegengaan.

Het verschil tussen banken en Cryptocurrencies

Normale valuta’s zoals bijvoorbeeld Euro’s of Dollars worden uitgegeven door een centrale bank. Tegenwoordig is ook ons geld gedeeltelijk digitaal geworden, zoals het geld op onze bankrekeningen. Dit geld wordt digitaal gemaakt door de commerciële banken, als overzichtelijk orgaan is er dan de Centrale Bank die toezicht houdt over de commerciële banken. Commerciële banken kunnen failliet gaan, zoals we al eerder hebben gezien bij de DSB Bank. De enige manier om zeker te zijn van uw tegoed is om contact geld aan te houden. Veel mensen vinden dit onhandig en kiezen ervoor om hun tegoeden vast te houden als Cryptocurrencies.

Zoals de waarde van normale Valuta’s zijn gewaarborgd door de overheid, is de waarde van Cryptocurrencies op geen enkele manier te waarborgen. Dit komt door de gedecentraliseerde opzet van de Cryptocurrencies. Bij Cryptocurrencies loopt u dan ook een groter risico dan bij normale valuta’s, het is mogelijk dat een Cryptocurrency zijn waarde verliest, en u uw geld kwijtraakt.

Toezicht op Cryptocurrencies.  

De bedrijven die in Nederland gevestigd zijn en diensten aanbieden voor Cryptocurrencies worden gereguleerd door de overheid. Deze bedrijven vallen onder het integriteitstoezicht van De Nederlandse Bank. Zoals al eerder is beschreven zijn Cryptocurrencies kwetsbaar voor economische criminaliteit. Door overheidsregulering is het voor Nederlandse Crypto aanbieders nodig om u als belegger te verifiëren. Deze verificatie wordt KYC (Know Your Costumer) genoemd. Deze verificatie vloeit uit “De Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme” oftewel de (WWFT)-regelgeving. Het is zonder verificatie onmogelijk vaak onmogelijk om uw vermogen te laten uit betalen op uw bankrekening. U kunt vaak als niet geverifieerde belegger geen gebruik maken van alle diensten op de Exchange.

Wilt u toch graag anoniem blijven dan is het vaak mogelijk om een Crypto Exchange te vinden die in het buitenland opereert. Hier zijn de overheidsreguleringen vaak minder streng en is het mogelijk om anoniem Cryptocurrencies te verhandelen.

Blockchain

Veel Cryptocurrencies werken met een Blockchain. Met Blockchain technologie kunnen gebruikers digitale transacties gezamenlijk bijhouden, zonder dat er een gecentraliseerd orgaan aan te pas komt zoals bijvoorbeeld een bank. Zo een blockchain bestaat uit een groot aantal computers wereldwijd die alle elke wijziging in de Database van de blockchain controleren. Hierdoor is het bijna onmogelijk om een blockchain te hacken. Dit is één van de redenen dat consumenten Cryptocurrencies vertrouwen.

Stelt u zich een netwerk van computers voor die allen dezelfde database hebben. Dit zorgt voor een verzekerde continuïteit van de database. Mochten er bijvoorbeeld computers uitvallen, of een gedeelte van de database verloren gaan dan zijn er nog vele andere computers die deze database hebben opgeslagen. Bij Blockchain bestaat de database uit een keten van blokken, deze blokken bestaan allen uit goedgekeurde transacties. Worden er nieuwe transacties uitgevoerd, dan worden er nieuwe blokken aan de blockchain toegevoegd.

Voor het valideren van een transactie, dient een meerderheid van de deelnemers deze transactie goed te keuren. Voor het goedkeuren van een transactie worden deelnemers beloont, deze beloning is de drive achter de continuïteit van de blockchain. Hoe terug de transactie in de keten zit, hoe kleiner de kans is dat deze transactie wordt teruggedraaid. Dit maakt een blockchain veilig en krachtig.

Hieronder kunt u een informatieve video vinden van de Nederlandse Bank die het concept van Blockchain verder uitlegd.

Bent u klaar om te beleggen in crypto?

Vind via onderstaande link onze beste online Crypto Exchanges van dit moment.

Of